Elgdorado

Langedrag er med i 2 av episodene på den nye serien på NRK 1 på søndager, «Elgorado»

  •  en serie i 5 episoder som følger tett på  «skogens konge» -elgen.

Søndag 23.sept blir det også film fra Langedrag Naturpark som kan vise til filmopptak fra den helt første tiden mellom elgku og nyfødte kalver. Langedrag har kunnet få til opptak som få har gjort før da elgkua var så trygg at hun tillot oss å være der under fødsel og den første tiden med kalvene. Morsinstinktet er sterkt og en elgku med nyfødte kalver kan gå til angrep,  vanligvis jager elgkua også vekk sine egne kalver fra året før,  derfor er det unike bilder og film som Langedrag kunne gi Elgorado tilgang til.  

Det synes vi er hyggelig for på den måten får seerne et enda bedre innblikk i elgens liv, som igjen kan bygge oppunder en bedre naturforståelse. Det ser vi som viktigere enn noen gang   og er grunnen for at vi på Langedrag tar besøkende med på nærmøte med dyr som elg, ulv, gaupe fjellrev reinsdyr m.fl.

Se under for presseomtale som er sendt ut:

I elg-videoene som seerne har sendt inn til NRK, er mange av møtene riktig så nære, men elgen er ikke alltid over seg av begeistring for nærværet av en telefon-fotograf.

Elgstammen i Norden har de siste 50 årene hatt en eksplosiv vekst og nådde sin topp rundt tusenårsskiftet. Norden er elgens elgorado. Her trives den og har det bra.

«Elgorado»s elgekspert er seniorforsker Erling J. Solberg ved Norsk Institutt for naturforskning – NINA i Trondheim. Han er trolig den i Norge som kan mest om elg, og han arbeider med flere forskningsprosjekter rundt omkring i landet. Han kan for eksempel fortelle at elgen bare finnes på den nordlige halvkule, og den liker å ha det kjølig. Minus 40 grader er ikke noe problem for den. Elgen er en dyktig skogrydder. En voksen elg kan spise 50 kg gress og løv på en sommerdag, mens det på vinteren mest bare er tørrmat å finne – kvister og granbar.

Episode 1: Skogens konge (16. september)

Elgen lever godt i Norden, her er den konge i skogen. Likevel treffer vi den i hager, på åkrene og langs vegen. Seernes egne videobilder forteller om mange nære elgmøter. Hva får elgen til å erobre nytt land?

Episode 2: Elgens familieliv (23. september)

Hva er elgens mål her i livet? Sannsynligvis det samme som for mange andre: Et langt og lykkelig liv med kjæreste og unger – og masse deilig mat. Men kommer du mellom mor og kalv, ligger du tynt an.

Episode 3: Elgtrøbbel (30. september)

De er store, og de er mange. Elgen kan stelle til mye trøbbel og farlige situasjoner både for seg selv og andre. Særlig i trafikken. Hjelpsomme mennesker har tatt på seg oppgaven med å begrense skadene og plagene for begge parter.

Episode 4: Elgjakten (7. oktober)

Elgjakten er årets høydepunkt for mange. Et jaktlag i Trollvik i Troms holder jegertradisjonen i gang, og nye generasjoner kommer til. Når jegerne skal overliste skogens konge, krever det både samarbeid og samhold.

Episode 5: En lys framtid? (14. oktober)

Skogens konge har også sine plager. Den er for eksempel en kløne på glattisen. Og småkryp kan i verste fall ta knekken på den. Men elgen er et nyttedyr i Norden, og fortsatt er det spennende for folk å møte de store dyrene.

Aktivitetskalender 2019

Åpent hver dag mellom kl 10-18, se program her

Aktuelt