Hjelpe ville dyr – hva kan du gjøre?
Om våren mottar Miljødirektoratet mange spørsmål om hvordan man kan hjelpe foreldreløse og skadde dyr. Her får du noen tips.
Denne saken er kopiert fra Miljødirektoratet sine sider.
Det begynner å bli vår flere steder i landet og dyrelivet blir mer yrende og synlig.
– Vi har hjelpeplikt overfor skadde, ville dyr, og vi ser at mange gjør en stor innsats for å ta vare på ville dyr, slik som i NRK-serien Villdyrhjerte. For å sikre dyrevelferden er det viktig at hjelp gis til riktig tid og på riktig måte, sier Trond Flydal, seksjonsleder i Miljødirektoratet.
Hjelpeplikten følger av dyrevelferdsloven, og hvis det er et viltlevende dyr er det i tillegg regler i viltforskriften. Det viktigste er å hjelpe dyret slik at det ikke lider. Hva som er nødvendig hjelp, kommer an på situasjonen og mulighetene du har.
Rehabilitering av vilt skal kun skje dersom dyret i løpet av kort tid kan bli helt friskt og tilbakeføres til naturen igjen. Det er ikke lov å beholde slike dyr som kjæledyr. I en del tilfeller vil nok dessverre avliving være den beste hjelpen du kan gi, for å hindre at dyret lider.
Følg Miljødirektoratets veileder for å få hjelp til å vurdere om du kan hjelpe dyret på stedet, om dyret kan rehabiliteres eller om den beste hjelpen vil være avliving.
Hjelpe syk eller skadet dyr?
Rådyr som ligger alene?
Det er veldig vanlig at rådyrkalver ligger alene. Det betyr ikke at den er foreldreløs.
Mora forlater kalven sin på et trygt sted og kommer innom for å gi den melk og varme ved jevne mellomrom, til den er stor nok for å følge etter mora. Kalven stoler på kamuflasjen sin og ligger helt i ro i håp om at ingen skal oppdage den.
Hvis du finner en råyrkalv, må du ikke ta på den. Mora kan avvise ungen hvis det lukter mennesker av den.
At dyreunger trykker, altså holder seg helt i ro, er vanlig hos mange arter. Dette gjør de for å skjule seg for rovdyr.
Visste du at?
På våren er det vanlig å finne dyreunger som virker å være alene uten foreldrene sine. Det er mange som ønsker å ta med seg disse ungene hjem for å hjelpe dem.
I de aller fleste tilfeller er ikke disse ungene foreldreløse, og det er naturlige årsaker til at de framstår alene.
Det aller lureste du gjør når du møter på dyreunger, er å trekke deg unna så fort som mulig. Menneskers tilstedeværelse kan gjøre at foreldrene ikke viser seg, og du vil gjøre mer skade ved å ta de bort fra foreldrene sine.