Reinsdyrene (Rangifer tarandus) i Norge lever i hovedsak i to forskjellige flokker. Det er en flokk som bare har bukker (hanner) og en «forstringsflokk» som består av flere hundre dyr: kalver, simler (hunner) og ungdyr. Dette er forskjellig fra elgene (Alces alces), som i all hovedsak er solitære dyr – de lever alene og ikke i slike grupper som reinsdyrene gjør.
Men, på høsten (slutten av september til begynnelsen av oktober) så møtes bukkene og simlene (reinsdyr), og kua og oksen (elg). De møtes nemlig fordi de skal parre seg, altså de er inne i det vi kaller for brunsttiden. Da er simlene og kuene mottagelig for parring.
Da vil begge artene ha en annerledes atferd og de har begge gjort forberedelser til denne spennende tiden. For dere har kanskje sett både bilder, video og kanskje noen har sett selv ute i naturen de store gevirene som vokser på hodet til reinsdyrene og elgene?
Dette er nemlig et viktig redskap for hannene i brunsttiden. Gevirene har vokst gjennom hele sommeren, og når høsten kommer begynner de å feie av basten på geviret. Gevirene brukes så til å konkurrere mot andre hanner, slik at den sterkeste og største vinner. På denne måten vil kun de sterkeste genene gå videre til neste generasjon. Reinsdyrbukkene mister geviret like etter brunsten, mens elgoksene mister de i perioden desember-februar. Etter brunsttiden er over, går reinsdyrene tilbake til å leve i separate flokker og elgene er solitære igjen.
Her på Langedrag har vi 7 elg og 12 reinsdyr. Til og med uke 40 har vi guidinger hver dag kl.12 der du får komme inn til både reinsdyr og elgen! Du kan derfor oppleve endringene hos hjortedyrene på svært nært hold. Vi ønsker deg hjertelig velkomment til oss på enten overnatting eller dagsbesøk.