/media/fm/159f4cad9f.jpg

Balansekunster på hesteryggen.

Kanopadling på Rovetjern.


Aktivitetene på Langedrag Leirskole

1000 moh. ligger fjellgården klar til å ta i mot forventningsfulle elever og lærere hver uke, hele året. Våkn opp til ulveul før morgenstellet starter i stall og fjøs. De nære opplevelsene med dyr og natur sammen med gode venner, skaper en unik mestringsarena for elevene. 


Dagens aktiviteter

Vi setter hver uke sammen et best mulig aktivitetsopplegg ut ifra vær og føreforhold. 

Faste aktiviteter hele året :

 • Ridetur: Vi rir på småveiene som snirkler seg gjennom myr-og fjellandskapet rundt gården. Noen rir mens andre leier hestene, dette byttes på underveis.
 • "Dyra på gården": Vi besøker flere av dyrene som bor her. Elevene får være med inn i hegnet til blant annet reinsdyr og fjellrev. De får oppleve en unik nærkontakt med dyr som man sjelden kommer nær innpå i naturen. Kanskje er elvene så heldige at de får oppleve å ha en fjellrev på ryggen.
 • Fjelltur: Vi har et flott område i fjellet ovenfor gården med høye topper og fine fjellvann. Vi tilpasser turen etter vær og føre med føttene på barmark og ski på snøen. Vi differensierer turdagen, og elevene får velge mellom 2-3 ulike turer. Vi prøver å la alle få opplevelsen av utsikten man får når man kommer over tregrensa. Alle er ute like lenge (kl. 11.45 – 16.00), men distansen som tilbakelegges er ulik. Er vi heldige får vi også med et dyr eller to på turen.

Aktiviteter avhengig av vær og årstid: 

 • Skogdag: Rett nedenfor gården har vi et område med ulike samarbeidsaktiviteter. Vi fyrer bål og griller pinnebrød når det er tillatt. I noen perioder brenner vi kullstifter og utvinner tjære.
 • Klatrepark: Vi har en spennende klatreløype (med sikring gjennom hele løypa) oppe i trærne. Brukes separat eller i sammenheng med skogdagen.
 • Seterbesøk og kanopadling:  Setra ligger fint til ved en bekk med utsikt mot Hallingskarvet. Vi tar med oss geitene til seters og lærer om seterdrift. Hesten er gjerne med oss på turen, og bærer nødvendig utstyr i kløven. Inne på setra får elevene steike mjølkekaker på en gammel vedfyrt takke og høre historier fra seterlivet i gamle dager. Ute får elevene prøve å tenne bål med tennstål. Ysting og arbeid med ved kan inngå. 
  Ved et tjern i nærheten får elevene innføring i grunnleggende padleteknikk.
 • Skiaktiviteter: Skiturer og skileik på flatmark med progresjon fram mot turdagen torsdag, når vi går på en lengre skitur i fjellet. Turen tilpasses skiferdigheter og vær. Elevene vil få oppleve vinterfriluftsliv i høyfjellet, og når muligheten byr seg får de utfordre seg i løssnøen.
 • Skileik: Hver vinter etableres det et flott skileikområde i tilknytning til gården. Her får elevene prøve seg på hopp, kuler og staup, enkel portkjøring, og andre bakkeaktiviteter. Hovedfokus vil være på å oppleve skiglede og mestring.
 • Sledekjøring med hund: Når føret tillater det så tar vi med ut hundene. Her får elevene prøve å kjøre slede eller gå tur med hundene.

Gruppearbeid

I løpet av uka er elevene med på 4-5 gruppearbeid (45 min).

 • Stall: Her børster vi hestene og blir kjent med rasen fjording. Elevene kommer nært inn på de store flotte hestene, og det skapes sterke opplevelser i møtet mellom dyr og menneske. 
 • Fjøs: Elevene er med på å fore, børste og melke geitene våre. Greier de å få melk ut av juret til geita? Mestringsfølelsen når de lykkes er enorm.
 • Husky: Vi besøker trekkhundene og får et sterkt møte med de tillitsfulle og glade hundene. 
 • Kjøkken: Elevene hjelper til med å gjøre klart til måltider, fylle termoser, oppvask og rydding. Her jobbes det side om side med vårt dyktige kjøkkenpersonale.
 • Voltige: Balanseøvelser på hesteryggen uten sadel. Tør de å sitte bak fram på hesten? 
 • Gårdsarbeid: Litt gårdsarbeid som f.eks å bære inn ved, måke snø e.l. Ofte er arbeidet relatert til stell av noen av dyrene på gården. 

Aktiviter på Langedrag Leirskole

Aktivitetskalender

Åpent hver dag mellom kl 10-18, se program her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Aktuelt